Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.
Cebula zwyczajna (łac. Allium cepa) jest jednym z najpowszechniej wykorzystywanych warzyw o właściwościach leczniczych. Surowcem jest cała świeża roślina: bulwa (łac. Bulbus cepae), liście i sok.
Jakie substancje zawiera cebula?
- witaminy, głównie C oraz B 1, B , PP, E, K,PP i prowitaminę A
- olejek etryczny
- związki siarki (metyloalliinę, propyloalliinę, propenyloalliinę, sulfotlenek)
- saponiny
- flawonoidy
- sole wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, selenu, krzemu
- cukry
- śluzy
- pektyny
- łuski zewnętrzne cebuli są źródłem kwercetyny
Działanie i zastosowanie cebuli
Cebula ma silne działania bakteriobójcze, a w związku z tym również dezynfekujące. Organiczne związki siarki znajdujące się nawet w małym stężeniu w tym warzywie potrafią zniszczyć nawet bakterie oporne na działanie antybiotyków. Spożywanie tego warzywa, które jest źródłem wielu witamin i mikroelementów pozwala skutecznie uzupełniać ich braki w organizmie, aby pomagać w leczeniu pewnych schorzeń albo im zapobiegać. I tak: cynk zawarty w tej roślinie zwiększa odporność człowieka a wirusy, selen – działa przeciwmiażdżycowo, żelazo – zwiększa ilość czerwonych ciałek we krwi, fosfor – wzmacnia kości.
Saponiny zawarte w cebuli mają zastosowanie w leczeniu suchego kaszlu. Związki zawarte w tej roślinie przyczyniają się do zwiększania wydalania moczu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cukru oraz przeciwdziałają obrzękom. Pobudzają też apetyt i intensyfikują pracę jelit, poprawiają trawienie i przemianę materii. Pomaga ona też na biegunki i nadmierną fermentację. Poleca się ją osobom z nadwagą. Zewnętrznie wykorzystuje się ją do leczenia trudno gojących się ran i problemów skórnych takich jak trądzik czy czyraki. Można też cebulą okładać miejsce po użądleniach. Okłady z cebuli pomagają też na odmrożenia i oparzenia.
Kliknij poniżej "Lubię to", dzięki temu będziesz informowany o nowościach na blogu.
W chorobach dróg oddechowych takich jak anginy, przeziębienia, grypa i zapalenie oskrzeli najczęściej wykorzystuje się sok ze świeżej cebuli i syrop. Jest ona też bardzo skuteczna w leczeniu kaszlu. Polecana jest też w problemach z układem pokarmowym i moczowym. Powinny ją stosować osoby mające problemy z cholesterolem i chorobami żył. Szczególnie polecana jest na zakrzepicę. Jej korzystne działanie na układ pokarmowy jest polecane dla osób odchudzających się.
Zewnętrznie w problemach skórnych wykorzystuje się miazgę i sok z cebuli. Pomaga ona na odmrożenia, oparzenia i trudno gojące się rany. Stosowanie jej sprawdza się w leczeniu np. trądziku, czyraków i innych tego typu problemów skórnych. W kosmetyce cebula jest wykorzystywana w pielęgnacji włosów. Wcieranie soku wzmacnia włosy, przyspiesza ich wzrost i zapobiega ich wypadaniu. Wywarem z łusek cebuli można barwić włosy.
Zapach pokrojonej cebuli odstrasza komary.
UWAGA!!!
Osoby cierpiące na ostre choroby nerek, wątroby, żołądka, serca – nie powinny używać dużych ilości cebuli.
Nie powinno się przechowywać pokrojonej cebuli na powietrzu ponieważ się utlenia i wówczas może być toksyczna.
Cebula jest kolejną rośliną, o której można pisać w nieskończoność. Ma ona niesamowite właściwości, które w wielu wypadkach zależą o sposobów jej wykorzystania, dlatego możecie się spodziewać kolejnych wpisów poświęconych konkretnym przepisom na różne niedomagania. Bez cebuli trudno wyobrazić sobie też kosmetykę, dlatego i tym zagadnieniom warto się przyjrzeć w przyszłości.
Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.