Cud malina!

malina

Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.

Malina – to owoc, do którego jedzenia chyba nikogo nie trzeba szczególnie namawiać. Znajdzie się też wielu amatorów przetworów przygotowywanych  z niej. Po prostu samo zdrowie! Nawet jak ktoś jest przeziębiony, to wiadomo, że sok malinowy jest najlepszy! Skoro wszyscy się z tym zgadzamy, to koniecznie trzeba poznać co zawierają maliny oraz jakie są też mniej znane jej zastosowania.

malina

Malina zwyczajna (Rubus idaeus L.)

Malina – czy tylko owoce?

Malina – to nazwa krzewu, ale i owocu na nim rosnącym. W ziołolecznictwie wykorzystuje się świeże, suszone i liofilizowane owoce oraz liście i pędy maliny właściwej – czerwonej (Rubus idaeus L.) i  rzadziej spotykanej – czarnej (Rubus occidentalis).

Malina zwyczajna i czarna

Malina – co zawiera?

Owoce maliny są źródłem kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy, salicylowy – to on właśnie ma przeciwgorączkowe działanie), antocyjanów (barwników występujących w roślinach), śluzów, pektyn, pektynianów, cukrów (fruktozy, sacharozy i glukozy), makro i mikroelementów, witamin takich jak: PP, B1, B2, B6, C, E, a także folianów i błonnika. Charakterystyczny aromat uwarunkowany jest istnieniem olejku eterycznego. W liściach znajdują się garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy, sole mineralne i związki żywicowe.

Malina na co stosować?

Liście maliny działają ściągająco, obkurczając tkanki, które staje się wilgotne i opuchnięte na skutek występowania stanu chorobowego,
co jest wykorzystywane w przypadku występowania stanów zapalnych.  To głównie zasługa występowania w nich garbników. W liściach znajdują się też inne związki działające przeciwzapalnie i bakteriobójczo oraz napotnie i przeciwgorączkowo. Wzmacniają również organizm i regulują trawienie. Ta ostatnia właściwość wraz z efektem ściągającym wykorzystywane jest w leczeniu biegunek. Zewnętrznie odwar z liści maliny stosuje się na zapalenia gardła oraz do przemywania skóry trądzikowej. Pomoże on nam też na oparzenia, trudno gojące się rany i różnego rodzaju owrzodzenia.

Malina

Czarna malina/Malina zachodnia (Rubus occidentalis)

Owoce maliny czarnej i właściwej mają działanie antyoksydacyjne, czyli wychwytują wolne rodniki, a więc chronią komórki przed starzeniem i zachorowaniem na nowotwory. Działają moczopędnie (pomagają na skąpomocz) oraz wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo, co pewnie nikogo nie dziwi, ponieważ sok z malin jest tradycyjnym, naturalnym lekarstwem na dolegliwości tego typu. Świeże owoce i ich przetwory wzmacniają, poprawiają przemianę materii, pozwalają usuwać toksyny oraz powodują uszczelnienie naczyń krwionośnych. Badania naukowe potwierdzają zatem skuteczność działania świeżych owoców i ich przetworów w leczeniu przeziębień oraz chorób reumatycznych. Owoce liofilizowane są stosowane w profilaktyce i leczeniu nowotworów przewodu pokarmowego, wrzodach żołądka wywołanych przez Helicobacter pylori i w dietach odchudzających. Maliny są niskokaloryczne więc osoby odchudzające się mogą spokojnie korzystać z ich dobroczynnych właściwości.

Uwaga!!!

W Internecie możecie znaleźć wiele artykułów i dyskusji na temat poronnego działania odwaru z liści malin. Kwestia nie jest taka prosta tzn. przeciwwskazania dotyczą pierwszych 3 miesięcy ciąży później liść maliny jest polecany jako środek ułatwiający poród. Jak zwykle powinien zwyciężyć zdrowy rozsądek. Jeśli ciąża jest zagrożona, jeśli lekarz stwierdzi, że picie tego odwaru nie jest wskazane, to nie należy tego robić. Jeśli kobieta czuje się po nim źle, to również powinno być sygnałem, aby go nie używać. Plotka o negatywnym działaniu odwaru spowodowała, że można znaleźć w Internecie informacje o szkodliwości owoców maliny czy nawet soków. A to przecież źródło witamin i mikroelementów. Nie dajmy się zwariować.
Maliny są niewskazane dla osób cierpiących na podagrę (dnę moczanową), z chorobami nerek ze względu na występowanie puryny (związki azotowe zmieniające się w organizmach w kwas moczowy).

Malina w kosmetyce

Preparaty z owoców stosuje się do maseczek i kremów nawilżających i ujędrniających skórę. Można wykonać maseczkę na twarz i szyję ze świeżo rozgniecionych owoców. Po 20-30 minutach należy ją zmyć ciepłą wodą.

Kliknij poniżej "Lubię to", dzięki temu będziesz informowany o nowościach na blogu.

Malina w kuchni

Malina w kuchni

Jak każdy wykorzystuję maliny do sporządzania zdrowych deserów ze świeżych owoców oraz przetwory malinowe w postaci soków, kompotów, dżemów i konfitur. Można również przyrządzać z nich nalewki. Nawet osoby, które mają problemy z utrzymaniem wagi na pewno docenią walory zdrowotne i smakowe tych owoców. Sos malinowo – bazyliowy jest fantastyczny do lodów. W nowoczesnej kuchni stosowane są owoce liofilizowane (do ciastek, omletów, sosów itp.).

malina

Receptury

Herbata z fermentowanych liści malin

Myślę, że wielu osobom smakować może „herbata” zrobiona z suszonych fermentowanych liści malin. Ma ona świetny smak i jak już wyżej wspomniałam reguluje trawienie i wzmacnia. Jak zrobić taką herbatę?
Zbieramy świeże liście. Myjemy je i odkładamy do wyschnięcia na parę godzin. Następnie rolujemy je w rękach aż zrobią się wilgotne. Wkładamy do słoika i podgrzewamy w temperaturze 40 stopni C aż zrobią się brązowe. Wyjmujemy je ze słoika i suszymy w ciepłym przewiewnym miejscu np. w otwartym piekarniku, na kaloryferze lub suszarce do owoców. I to wszystko. „Herbatę” z liści malin przechowujemy w ciemnym suchym miejscu.

Odwar z liści malin

Odwar wykonuje się z 2 łyżeczek liści lub owoców (suszonych) na szklankę wody. Gotujemy przez 3 min. Potem czekamy aż ostygnie i będzie można wypić po przecedzeniu.
Odwar do użytku zewnętrznego: 2 łyżki zalewamy szklanką letniej wody. Mieszamy i podgrzewamy przez 30 min. Po przecedzeniu stosuje się do okładów lub płukania jamy ustnej lub gardła.

Suszenie malin

Należy wybrać zdrowe, dojrzałe owoce. Oczyścić i rozłożyć na słońcu na kilka godzin. Suszyć je należy delikatnie i powoli, tak żeby nie popękały. Najpierw suszymy je w temperaturze ok. 30 stopni C na słońcu, później ok. 50 stopni C. Proces suszenia trwa kilka dni.

Współczesna badania naukowe potwierdzają zdrowotne właściwości produktów uzyskiwanych z malin od bardzo dawna. Dzisiaj wiemy, że mają one nawet szersze zastosowania. Należy zatem z nich jak najczęściej korzystać z dobrym skutkiem.

 

 

Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.

Zobacz także

Znane, lubiane ale rzadko wykorzystywane… stokrotki

Rzep, do którego warto się przyczepić

Chwast, który leczy i pielęgnuje

Mniszek lekarski lekarstwo, które wszędzie rośnie

GIF wycofuje serię leku na przeziębienie

Wycofany popularny lek- decyzja GIF

Wycofane leki – Decyzje GIF w sprawie wadliwych serii

Trzy popularne wycofane leki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Czytaj więcej