Najlepsze kasztany są w …naszych kuchniach. Kasztany jadalne fanaberia czy roślina, z którą warto się zaprzyjaźnić?

kasztany jadalne

Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.

Kasztan jadalny – co na to botanicy?

Mimo, że kasztan jadalny (Castanea sativa Mill.) jest podobny do kasztana zwyczajnego należy do innej rodziny tzn. bukowatych. Pewnie dla wielu z nas ciekawostką będzie to, że botanicy uważają jego nasienie za orzech. Chodzi o botaniczne rozumienie tego terminu, a nie zwyczajowe. Dla botaników „orzechami” są suche, niepękające nasiona o specjalnej budowie. „Orzechem” jest też owoc dębu szypułkowego znany wszystkim „żołądź”. W języku potocznym używamy jednak określenia „kasztany jadalne” na nasiona tego drzewa, dlatego piszę o tym żeby mieć tego świadomość, a nie rezygnować z używania określenia potocznego.

kasztany jadalne

Co zawierają nasiona kasztana jadalnego?

W nasionach kasztana jadalnego występuje sacharoza, kwas jabłkowy, cytrynowy, lecytyna, znaczne ilości witamin B, K i C. Są one bogate w skrobię, zawierają w sobie również błonnik pokarmowy, a także białka i tłuszcze (2/3 wszystkich tłuszczów zawartych w nich to tłuszcze nienasycone o korzystnych właściwościach). Zawierają one również magnez, potas obniżający ciśnienie krwi oraz fosfor. Są one całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię i uczulonych na gluten. Mąka z kasztana jadalnego zawiera dużo przeciwutleniaczy (wychwytują one wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu i choroby) i można ją dodawać do mąki pszennej, aby wzbogacić jej właściwości odżywcze.

kasztany jadalne

Zastosowanie kasztanów jadalnych.

Są one wykorzystywane głównie w kuchni. Mimo, że zawierają tyle substancji, które mają znaczenie dla zdrowia człowieka traktowano je jako lecznicze tylko w dawnych czasach. Obecnie traktowane są jako zdrowa żywność. Słynna średniowieczna mniszka Św. Hildegarda z Bingen polecała ciepłe, pieczone kasztany na choroby trzustki, wątroby i śledziony. Korzystnie też miały działać na ból głowy i problemy z pamięcią. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że kasztany jadalne zawierają witaminy z grupy B oraz magnez, które zbawiennie działają na układ nerwowy.

kasztany jadalne

Można je jeść na surowo, pieczone, prażone i wykorzystywać sporządzoną z nich mąkę. Masa ze zmielonych kasztanów używana jest jak krem lub marmolada w cukiernictwie. Można je też gotować jak kompot lub zupę, oraz zaprawiać w słoiki na zimę. Z mąki kasztanowej można zrobić chleb, naleśniki lub ciasteczka – niekoniecznie słodkie.

Ważne! Kasztany jadalne mogą wywoływać alergie u osób uczulonych na lateks. Jest to związane z  tzw. zespołem lateksowo-owocowym. U osób uczulonych na lateks zauważono zwiększenie występowania krzyżowych reakcji uczuleniowych.

kasztany jadalne

Kliknij poniżej "Lubię to", dzięki temu będziesz informowany o nowościach na blogu.

Jak przyrządzać kasztany jadalne?

Na surowo

Po pierwsze możemy je zjeść na surowo. Należy jedynie usunąć brązową łupinę, następnie błonkę  i bez żadnych zabiegów możemy się delektować słodko-orzechowym, mączystym delikatnym smakiem miąższu.

kasztany jadalne

Gotowane

Porcję umytych nasion należy wrzucić do garnka osolonej (2-3 łyżeczki soli) wody. Można dodać do smaku liść laurowy. W zależności od ilości kasztanów oraz ich świeżości gotujemy je 30-40 minut (większą ilość albo starsze mogą wymagać dłuższego gotowania). Dla pewności można na próbę spróbować jeden czy już są gotowe. Należy je zostawić w wodzie do ostygnięcia, tak żeby się nie poparzyć. Następnie odsączyć. Najlepiej smakują na ciepło. Obieramy łupinę i błonkę, która jest gorzka i gotowe.

Pieczone

Po umyciu i osuszeniu układamy je na blasze na płaskiej stronie. Wypukłą stronę należy ponacinać aby łatwiej było ją usunąć. Należy je piec przez 20-30 minut w temperaturze 200 ºC w piekarniku. Pozostawić do ostudzenia. Następnie zdejmuje się łupinę i błonkę i gotowe.

Prażone

Myjemy i osuszamy nasiona. Następnie nacinamy wypukłą część łupiny. Praży się je na suchej patelni pod przykryciem przez około 10 min. Jak poprzednio należy odczekać aż będą miały taką temperaturę że się nie poparzymy.

Można je jeść solone lub na słodko z miodem.

kasztany jadalne

Kasztany jadalne powinniśmy traktować jako nasiona, które wzbogacają naszą dietę i dobrze, że są coraz powszechniej dostępne. Miejmy nadzieję, że niedługo nie będziemy ich traktować jako rarytas czy kulinarną fanaberię.

kasztany jadalne

 

Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.

Zobacz także

Dobry miód?

Len zwyczajny – niepozorna roślina o wielkich możliwościach

Cebula-warzywo, które leczy i pielęgnuje

Pietruszka – tajemnice popularnego warzywa

Znane, lubiane ale rzadko wykorzystywane… stokrotki

Rzep, do którego warto się przyczepić

Chwast, który leczy i pielęgnuje

Mniszek lekarski lekarstwo, które wszędzie rośnie

1 Komentarz

  1. pit

    dziś pojađę pozbierć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Czytaj więcej