Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.
Melisa lekarska (łac. Melissa officinalis L.), mimo, że w sposób naturalny nie rośnie u nas, bo pochodzi z cieplejszych rejonów Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, jest teraz bardzo pospolitym ziołem, rosnącym w doniczkach na kuchennych parapetach okiennych, a w okresie letnim w przydomowych ogródkach i na plantacjach. Jest to roślina miododajna i aromatyczna, pachnąca cytryną. Surowcem są liście (łac. Folium Melissae) i ziele (łac. Herba Melissae), które wykorzystujemy w stanie świeżym (głównie w kuchni) jak i wysuszone
(w celach leczniczych).
Co zawiera melisa?
- olejek lotny zawierający w składzie m.in.: cytral, cytronelol, geraniol, linalol, kariofilen
- garbniki
- substancje gorzkie
- związki trójterpenowe
- związki żywicowe
- śluzy
- flawonoidy
- witaminy i sole mineralne
- kwasy fenolowe: m. in. kawowy, rozmarynowy
Jak działa melisa i na co pomaga?
Melisę stosowano od wieków w medycynie. Często też występuje w przepisach klasztornych na nalewki, które były używane od średniowiecza na różne dolegliwości. Możemy ją stosować wewnętrznie i zewnętrznie wykorzystując jej konkretne właściwości.
Wewnętrznie
wykorzystujemy jej działanie:
- uspokajające w trudnościach z zasypianiem i bezsenności, depresji, migrenie, podenerwowaniu w czasie menstruacji;
- pobudzające na czynności trawienne żołądka – zioło to stosowane jest w leczeniu zaburzeń trawienia i dróg żółciowych oraz pobudza apetyt; działa przeciwwzdęciowo; na wrzody żołądka;
- przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz grzybobójcze i wykrztuśne – w leczeniu nieżytów dróg oddechowych;
- przeciwbólowe w czasie menstruacji;
- mlekopędne;
- tonizujące na układ krwionośny, na wahania ciśnienia;
- immunomodulujące.
Zewnętrznie
stosujemy melisę:
- na opryszczkę, pleśniawki, zmiany na skórze towarzyszące ospie wietrznej;
- na ukąszenia owadów;
- w bólach reumatycznych i gośćcowych;
- do płukania ust w przebiegu infekcji.
Kliknij poniżej "Lubię to", dzięki temu będziesz informowany o nowościach na blogu.
Stosowanie melisy w kuchni
Świeżą melisę dodaje się do sałaty i surówek. Stosuje się ją w kuchni dodając do zup owocowych, sosów ziołowych, majonezowych, octów. Zarówno świeża jak i suszona dobrze komponuje się z grzybami, jajami i mięsami, szczególnie z cielęciną i drobiem.
Melisa pomoże usunąć lub złagodzić zapachy ryb morskich.Trzeba tylko je natrzeć suszem na godzinę przed smażeniem lub pieczeniem, albo obłożyć świeżymi listkami, z którymi należy obchodzić się delikatnie, aby nie straciły zbyt dużo olejku lotnego.
Melisa w kosmetyce
- w maseczkach odświeżających, szczególnie polecana do tłustej cery
- wykorzystywana w aromatoterapii
- wykorzystywana w produkcji perfum
- do masażu i kąpieli leczniczych – efekt odprężający
- dodatek do kosmetyków
- płukanki do włosów
Jak stosować melisę?
Napar
2 łyżki stołowe (świeżej lub suszonej) melisy zalewa się 1 szklanką wrzącej wody. Pozostawiamy pod przykryciem przez 20 minut. Cedzimy i pijemy 2- 4 razy dziennie.
Odwar
2 łyżki stołowe melisy zalewamy szklanką letniej wody. Całość podgrzewamy mieszając bez doprowadzania do wrzenia przez 30 minut. Cedzimy i pijemy 2-4 razy dziennie.
Melisa jest bezpieczna w stosowaniu, dlatego można korzystać z jej dobrodziejstw często, bez strachu, że się ją przedawkuje. Jak w przypadku wielu innych ziół i w przypadku melisy widać, że w sposób łagodny wpływa ona na nasze organizmy jako roślina lecznicza,
a także jako przyprawa wykorzystywana kulinarnie oraz jako ważny składnik kosmetyków. Pozostaje zatem korzystać jak najczęściej
z melisy, która jest poza tym bardzo smaczna.
Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.