Dobry miód?

miód

Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.

Miód jest naturalnym produktem obrosłym w wiele mitów. Z jednej strony przypisuje się mu niesamowite właściwości lecznicze, uważa się go wręcz za lekarstwo polecane na wszelkie dolegliwości, a z drugiej można znaleźć opinie negujące takie jego działanie. Skoro są kontrowersje, to warto się przyjrzeć problemowi.

miód

Miód leczy?

Na wstępie warto zwrócić uwagę, że wielu znawców tej tematyki podkreśla, że miód nie leczy, ale wspiera zdrowienie i ma działanie odżywcze. Spotkałam się nawet z opinią, że przekonanie o leczniczym działaniu miodu, paradoksalnie powoduje, że traktuje się go jako produkt stosowany tylko w czasie choroby co skutkuje stosunkowo małym spożyciem miodów w Polsce. Poza tym  mają one działanie profilaktyczne, które obserwuje się przy systematycznym długotrwałym stosowaniu. Co oczywiście stoi to w sprzeczności z tym jak się w większości spożywa u nas.

Co zawierają miody?

Miody zawierają głównie cukry proste – glukozę i fruktozę. Te, które zawierają więcej fruktozy np. akacjowy wolniej się krystalizują, natomiast zawierające więcej glukozy – szybciej (np. rzepakowy). Są w nich też: sacharoza, maltoza i melecytoza. W miodach znajdują się też kwasy organiczne (m. in. glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, mlekowy, bursztynowy). Za zapach miodu odpowiedzialne są olejki eteryczne. Znajdziemy też w nich makro, mikroelementy i witaminy. Na ich barwę wpływ mają barwniki: karotenoidy, antocyjany, chlorofil i inne. Bardzo istotnymi składnikami są enzymy.

Na co pomaga miód?

Działa on bakteriostatycznie i wpływa na stymulowanie odporności, dlatego używa się go w przypadku chorób układu oddechowego. Poleca się go szczególnie na kaszel. Duża zawartość cukrów sprzyja prawidłowemu działaniu wątroby oraz układu sercowo-naczyniowego. Składniki zawarte w miodzie sprzyjają usuwaniu toksyn. Popularność zyskuje pochodzący z Nowej Zelandii miód manuka, który stosuje się głównie zewnętrznie na rany.

miód
Miód powinien znajdować się w diecie osób intensywnie pracujących fizycznie. Z jego prozdrowotnych właściwości korzystać powinny także osoby pracujące umysłowo. Jego odżywcze właściwości sprzyjają szybszej regeneracji, dlatego powinno się go wykorzystywać w rekonwalescencji. Miód powinien się też znajdować w diecie dzieci, młodzieży i osób starszych. Ze względu na dużą zawartość cukrów,  osoby chorujące na cukrzycę, powinny się w zakresie jego stosowania konsultować z lekarzami diabetologami. Należy pamiętać, że miód jest bardzo kaloryczny i powinny na niego uważać osoby, które chcą zrzucić kilogramy. Jego zaletą jest jego lekkostrawność

Miód też jest wykorzystywany w kosmetyce. Robi się z niego maseczki, dodaje do szamponów i kremów. Można też dodawać go do kąpieli.

Jak stosować miody?

Przyjmuje się, że dawka 20 g dziennie jest bezpieczna, ale nie powinno zaszkodzić spożycie nawet 400 g. Podobno szczególnie dobrze działa roztwór 1 łyżeczki miodu w szklance letniej wody. Pozostawiamy go na 12 godzin i po tym czasie wypijamy.

Kliknij poniżej "Lubię to", dzięki temu będziesz informowany o nowościach na blogu.

Ważne!!!
Miód traci swoje prozdrowotne właściwości po podgrzaniu powyżej 45-50 oC. Dlatego też nie powinno się go dodawać np. do gorącej herbaty.
Miodu nie powinny używać osoby uczulone oraz dzieci poniżej 1 roku życia. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny przed używaniem miodu skonsultować się z lekarzem diabetologiem. Miód jest kaloryczny dlatego nie jest wskazany przy tendencji do tycia.

miód

Jaki miód kupować?

Na tak zadane pytanie trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Różnym jego rodzajom przypisuje się różne działania szczegółowe. Poza tym kierować się możemy walorami smakowymi. Warto podkreślić, że powinniśmy się kierować w jego wyborze jakością, a nie ceną.
W sklepach dostępne są tańsze miody, które są oznaczone jako „mieszanka miodów niepochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej” albo „mieszanka miodów pochodzących z państw Unii Europejskiej i  spoza Unii Europejskiej” Są one dużo tańsze ale podczas ich sporządzania podgrzewa się je, przez co tracą one właściwości prozdrowotne, a nawet zdarza się, że dodawane są do nich antybiotyki. W związku z tym, że konsumenci poszukują głównie miodów w formie płynnej nazywanej „potoką” producenci podgrzewają je, co przeciwdziała krystalizowaniu. Dodawana jest też do miodów woda. Mogą też je fizycznie mieszać, aby otrzymać tzw. „miód kremowany”, co również przeciwdziała temu procesowi.  Pisałam już o tym, że miody zawierające więcej fruktozy wolniej krystalizują, ale jest to proces naturalny. Miód skrystalizowany to tzw. „krupiec”.

miód

Paradoksalnie nawet jeśli wybierzemy miód skrystalizowany to mamy pewność, że nie był on podgrzewany. Znaleźć też można miody w części skrystalizowanej (część glukozy) i w części płynny (część fruktozy). Nie świadczy to o niskiej jakości takiego miodu. To proces naturalny, nie wpływający na jego właściwości.
Niestety w sklepach trudno o miód dobrej jakości. Wybierając go powinniśmy go powąchać i posmakować, a takich możliwości nie mamy w sklepach, wszak sprzedaje się je szczelnie zamknięte. Ideałem byłoby, gdybyśmy mogli zaopatrywać się u znajomego pszczelarza, którego pasieka znajduje się w niezanieczyszczonym środowisku i nie stosuje on zabiegów, które opisałam wyżej. W wyborze miodów powinniśmy kierować się na pewno jakością, a nie ceną.

miód

Jak przechowywać miód?

Należy do trzymać w ciemnym miejscu w temperaturze 10-14 oC oraz szczelnie zamknięty, ponieważ ma właściwości pochłaniania zapachów.

Na zakończenie chciałam podkreślić, że po miodach nie powinniśmy się spodziewać cudownych efektów. Mają one znaczenie odżywcze i prozdrowotne, które odczujemy po dłuższym stosowaniu, ale na pewno nie są one lekami.
Jeśli zależy nam na tych właściwościach miodów, to najlepiej zaopatrywać się w sprawdzonym źródle, które nie będzie na pewno tanie, ponieważ za jakość trzeba zapłacić.

Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.

Zobacz także

Niesamowity czosnek

Len zwyczajny – niepozorna roślina o wielkich możliwościach

Cebula-warzywo, które leczy i pielęgnuje

Rokitnik zwyczajny krzew, który ma niezwykłe właściwości

Znane, lubiane ale rzadko wykorzystywane… stokrotki

Rzep, do którego warto się przyczepić

Chwast, który leczy i pielęgnuje

Mniszek lekarski lekarstwo, które wszędzie rośnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Czytaj więcej