Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.
Pietruszka naprawdę zwyczajna?
Pietruszka zwyczajna (łac. Petroselinum crispum)- chyba trudniej o bardziej prozaiczną roślinę. Już sama nazwa pasuje jak ulał. Czy ktoś się jeszcze zastanawia nad właściwościami roślin, które rosną na naszych parapetach i w ogródkach? Skoro każdego dnia słyszymy o nowej egzotycznej roślinie, która ma znaczenie lecznicze, to koniecznie trzeba się baczniej przyglądać temu co swojskie. Trochę wg zasady „cudze chwalicie swego nie znacie”. Pietruszka na pewno należy do najlepiej rozpoznawalnych warzyw i przypraw wykorzystywanych w naszych kuchniach. A zatem poznajmy jej właściwości odżywcze i zdrowotne.
Jest ona dwuletnią rośliną należącą do rodziny selerowatych. W ziołolecznictwie wykorzystuje się owoce (Fructus Petroselini), korzeń (Radix Petroselini) i ziele (Herba Petroselini) – liść (natka). Z pietruszki uzyskuje się też olejek (Oleum Petroselini) oraz wodę pietruszkową (Aqua Petroselini).
Korzeń i natkę (liście) można wykorzystywać w pierwszym roku uprawy, natomiast owoce uzyskuje się dopiero w drugim roku.
Co zawiera pietruszka zwyczajna?
Korzeń
- olejek eteryczny (m.in.:apiol, mirystycyna)
- flawonoidy
- śluz
- cukry
- furanokumaryny
- sole mineralne
Owoce (nasiona)
- olejek eteryczny (m.in.:apiol, mirystycyna)
- flawonoidy
- śluz
- cukry
- furanokumaryny
- olej tłusty
- fitosterol
- sole mineralne
Ziele – liść (natka)
- olejek eteryczny (m.in.:apiol, mirystycyna)
- flawonoidy
- karotenoidy
- witaminy;dużo witaminy C i prowitaminy A, żelazo
- sole mineralne
- chlorofil
Działanie pietruszki zwyczajnej
- moczopędne
- wiatropędne
- rozkurczowe na mięśnie przewodu pokarmowego
- antyseptyczne
- ułatwiające trawienie
- poprawiające przyswajanie pokarmów
Zastosowanie pietruszki zwyczajnej
Działanie moczopędne pietruszki zwyczajnej wykorzystuje się w leczeniu stanów zapalnych nerek i dróg moczowych oraz gruczołu krokowego (prostaty), kamicy moczowej oraz obrzęków. Stosuje się wówczas wewnętrznie wyciągi z korzenia i owoców.
Takie same wyciągi stosuje się w leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego, wykorzystując ich działanie wiatropędne i rozkurczowe.
Poza tym pietruszkę stosuje się w:
- kosmetyce w preparatach do mycia skóry łojotokowej i trądzikowej; wykorzystując do tego ekstrakt z nasion, który łagodzi stany zapalne skóry; odwar z pietruszki wykorzystuje się do usuwania z twarzy wągrów, wyprysków oraz piegów.
- kuchni:
-pietruszka wchodzi w skład włoszczyzny
-gotowany korzeń pietruszki wykorzystuje się jako warzywo do przyrządzania zup, sałatek oraz potraw z mięsa i ryb
-posiekaną natką z pietruszki posypuje się zupy, sałatki, dodaje się ją do farszów, sosów
-listki pietruszki wykorzystuje się do przybierania potraw.
Uwaga!!!
Pietruszki nie powinny stosować kobiety w ciąży (może powodować poronienia) i karmiące oraz należy ostrożnie je stosować u dzieci. Zawarty w niej apiol może powodować większe krwawienia i dolegliwości bólowe podczas miesiączki. Należy też pamiętać, że silniejsze działanie wykazują nasiona, dlatego nie należy przesadzać z ich wykorzystywaniem. Zawarte w pietruszce związki mogą powodować wrażliwość na promieniowanie UV.
Kliknij poniżej "Lubię to", dzięki temu będziesz informowany o nowościach na blogu.
Jak stosować pietruszkę?
Świeże listki pietruszki żute odświeżają oddech. Warto też posypywać nimi np. kanapki, dodawać do surówek i sałatek, ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze i bardzo dużą zawartość witaminy C.
Odwar odwadniający
Jeżeli chcemy odwodnić się naturalnie możemy zastosować wywar z korzenia pietruszki. Dwie średnie pietruszki obieramy, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem. Po 10 minutach studzimy i pijemy odwar, pietruszkę możemy zjeść lub wykorzystać do sałatki jarzynowej 🙂
Można też wykonać odwar z połowy łyżki owoców, które zalewa się szklanką zimnej wody i przez kilka minut gotować nie dopuszczając do wrzenia. Odcedzić. Pije się 2 razy dziennie szklankę odwaru.
W kuchni jako przyprawę można stosować suszony lub mrożony korzeń oraz liście. Do posypywania zup powinno się dodawać liście na samym końcu, nie podczas gotowania aby zachowała się w nich witamina C (gotowanie powoduje jej szybki rozkład).
Napar z korzeni i owoców pietruszki
Aby wykonać napar należy wziąć 10-25 gramów pokrojonego korzenia na 100 gramów wrzącej wody. Odczekać 10 minut, przecedzić i pić małymi łykami raz na dzień.
Napar z owoców pietruszki wykonuje się z rozdrobnionych 5-15 gramów owoców na 100 gramów wody. Odczekać 10 minut, przecedzić i pić małymi łykami raz na dzień. Można też używać 0,5-1,5 grama sproszkowanych nasion 3 razy dziennie.
Zarówno napar jak i odwar posłuży osobom, które mają problem z zatrzymaniem płynów w organizmie, co często wiąże się z obrzękami.
Woda pietruszkowa
Wykonujemy ją z posiekanej natki, którą zalewamy na 12 godzin wodą mineralną. Cedzimy ją i wykorzystujemy jako tonik. Ma on właściwości odświeżające i rozjaśnia cerę. Niweluje obrzęki np. pod oczami. Działa też przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran. Można go używać przez 5-10 dni, ale należy go przechowywać w lodówce. Aby efekt rozjaśnienia skóry był silniejszy można do niego dodać soku z cytryny lub limonki. Wody pietruszkowej można też używać do wcierania we włosy i w skórę głowy. Pomaga ona wówczas na wypadanie włosów.
Olej z pietruszki
Kilka kropel można dodawać do różnych potraw np. zup, sosów. Można go zażywać jako środek moczopędny po 5 kropli 3 razy dziennie. Trzeba go stosować bardzo ostrożnie, aby nie wywołał skutków ubocznych. Nie poleca się go osobom chorującym na wątrobę i nerki. Nie powinny go też stosować kobiety w ciąży i karmiące oraz małe dzieci. Olej z pietruszki można też mieszać z innymi olejami ale nie powinno być go więcej niż 20% w takiej mieszance.
Ma on również zastosowanie zewnętrzne w kosmetyce. Można go wykorzystywać do pielęgnacji cery, do maseczek na włosy. Ostrzeżenia dla kobiet w ciąży i osób chorujących na nerki oraz wątrobę mają również zastosowania w przypadku stosowania olejku zewnętrznie. Można go używać ostrożnie, ale powinien on być rozcieńczony najlepiej innymi olejami. Pamiętajcie też, że lepiej stosować ten olej na noc, ponieważ ma on silny „pietruszkowy” zapach, który nie wszystkim się podoba.
Pietruszka jest nam wszystkim dobrze znana. Stosujemy ją na co dzień w kuchni. Urozmaica ona nasz jadłospis, jest cennym źródłem witamin (szczególnie C i prowitaminy A) oraz żelaza. Najlepsze jest to, że możemy ją w ten sposób wykorzystywać przez cały rok ze swojej własnej uprawy na parapecie. Jako zioło ma również cenne właściwości, ale należy jej używać z umiarem, szczególnie dotyczy ta uwaga owoców.
Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.