Rokitnik zwyczajny krzew, który ma niezwykłe właściwości

Rokitnik

Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.

Rokitnik zwyczajny (łac. Hippophaë rhamnoides) jest krzewem z rodziny oliwnikowatych/rokitnikowatych. Nie jest on wymagający, dlatego można go spotkać na nieużytkach czy przy drogach. Często sadzi się go ze względów estetycznych, ale coraz większe znaczenie ma jego uprawa związana z tym, że posiada on wiele niezwykłych wartości odżywczych i leczniczych, które znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym.

Rokitnik

Surowcem zielarskim są: owoce (łac. Fructus Hippophaë), z których uzyskuje się olej (Oleum Hippophaë) oraz liście (Folium Hippophaë).
Owoce jedzone na surowo są kwaśne, cierpkie z goryczką, po przechłodzeniu stają się słodsze ale nadal mają kwaskowaty posmak.  Znajdują się w nich duże ilości witaminy C (wśród owoców rokitnik ma drugie miejsce po dzikiej róży pod względem ilości tej witaminy), która jest jednocześnie trwała. Nie tracimy jej po zamrożeniu, podgrzaniu lub podczas przechowywania, dlatego przetwory z rokitnika np. dżemy, konfitury, soki mają nadal dużo substancji zdrowotnych.  Z tego też względu przetwory z rokitnika są tak popularne i polecane. Oprócz tego jego owoce można również suszyć i w tej formie przechowywać i stosować np. do sporządzania naparów.

Rokitnik

Co zawiera rokitnik?

  • prowitaminę A
  • witaminy z grupy B
  • witaminy C, D, E, F, K, P
  • karotenoidy (np. zeaksantyna, α-karoten, β-karoten)
  • olej tłusty,
  • antocyjany
  • flawonoidy
  • fosfolipidy
  • sterydy
  • garbniki
  • cukry (głównie glikoza)
  • kwasy organiczne (głównie jabłkowy, cytrynowy, chinowy)
  • kwasy tłuszczowe m. in. kwas oleinowy, linolowy i palmitynowy
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6, omega-7, omega-9)
  • mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń, krzem)
  • kwas foliowy
  • tokoferole i fitosterole

Rokitnik

Działanie i zastosowanie

W medycynie

Olej z rokitnika skutecznie likwiduje  stany zapalne. Ma działanie bakteriobójcze, antywirusowe. Likwiduje obrzęki, odtruwa, wzmacnia, obniża poziom cholesterolu (frakcji LDL-tzw. zły cholesterol), a podnosi poziom HDL („dobry cholesterol”) we krwi. Stosuje się go w profilaktyce antymiażdżycowej, chorobie wieńcowej, udarze mózgu i zawale serca.  Polecany jest także osobom zmagającym się z nadciśnieniem.

Przyjmowany doustnie pomaga na zgagę, wrzody żołądka i dwunastnicy. Zazwyczaj skuteczna jest kuracja polegająca na zażywaniu połowy łyżeczki oleju 3 razy dziennie na 30 minut przed jedzeniem. Jednak terapia tych schorzeń olejem z rokitnika powinna być koniecznie konsultowana z lekarzem. Jest on także polecany na reumatoidalne zapalenie stawów. Działa wówczas przeciwbólowo, a nawet pomaga utrzymać ruchomość stawów.

Olej z rokitnika i napar z liści jest wykorzystywany w leczeniu chorób skóry – egzemy, łuszczycy, trądzika, odleżyn, odmrożeń, oparzeń oraz trudno gojących się ran; wspomaga regenerację naskórka. Polecany jest też w uszkodzeniach i chorobach skóry wywołanych różnego rodzaju promieniowaniem. Osoby narażone na częste jego działanie np. podczas wykonywania zdjęć RTG oraz zażywające dużo leków mogą korzystać z rokitnika, który chroni przed tego rodzaju zagrożeniami.

Istnieją badania potwierdzające działanie antyutleniające i antynowotworowe oleju oraz ekstraktów z liści rokitnika. Wyciągi z liści i nasion działają pozytywnie na wątrobę.  Najnowsze badania potwierdzają także zasadność stosowania produktów z tej rośliny w leczeniu cukrzycy, co potwierdzone zostało jego działaniem obniżającym poziom glukozy we krwi.  Można też znaleźć doniesienia informujące, że olej z rokitnika działa przeciwzapalnie na narządy wewnętrzne (szczególnie w obrębie przewodu pokarmowego i układu moczowo-płciowego). Wykazuje działanie hamujące w przypadku przerostu gruczołu krokowego (prostaty).

Rokitnik dzięki zawartości witaminy K zapobiega krwawieniom. Działa on również przeciwbólowo. Nawet stwierdzono jego pozytywny wpływ na wzrok. Duża ilość witamin (szczególnie  C), makro i mikroelementów pozwala na skuteczne stosowanie tej rośliny  w leczeniu  przeziębień i wspomaganiu odporności. W tym przypadku można stosować również sok.

Świeże i suszone liście mogą służyć do sporządzania smacznej i zdrowej herbaty. Napar taki ma wiele składników odżywczych – witamin np. E i makro i mikroelementów np. sód, wapń, potas, magnez, żelazo, krzem.

Ważne!

Jest tylko jedno zastrzeżenie – rokitnika nie mogą stosować chorzy na zapalenie trzustki, wątroby, woreczka żółciowego i na kamicę żółciową.

W kosmetyce

Olej z rokitnika wpływa bardzo korzystnie na włosy, regeneruje je, odżywia oraz wzmaga porost włosów. Pomaga on też likwidować łupież. Znajduje on także zastosowanie w kremach do skóry suchej oraz w kosmetykach do opalania, ponieważ blokuje on promieniowanie ultrafioletowe. W samoopalaczach i farbach do włosów wykorzystywane są naturalne barwniki występujące w rokitniku. Oleju można używać do pielęgnacji i regeneracji skóry włosów oraz paznokci.

Rokitnik

Wykorzystanie kulinarne

Surowych owoców rokitnika raczej się nie je ze względu na cierpki, gorzkawy, kwaśny smak. Można z nich robić soki, syropy, galaretki, dżemy lub wzbogacać nimi przetwory z innych owoców. Najlepiej sok z rokitnika robi się w sokowirówce, ponieważ jego owoce w cieple szybko fermentują. Surowy sok łatwo żeluje się. Po pewnym czasie rozdziela się na płyn i galaretkę. Płyn można dodawać do przyrządzania napojów, a galaretkę dodaje się do przetworów z jabłek, gruszek, śliwek lub borówek.

Rokitnik

Kliknij poniżej "Lubię to", dzięki temu będziesz informowany o nowościach na blogu.

Uwaga !
Dziko rosnący w Polsce rokitnik jest pod częściową ochroną, dlatego owoce i liście można uzyskać jedynie z plantacji.

Przepisy

Odwar z liści i gałązek

2 gramy (pół łyżeczki) suszu z liści zalewa się wrzącą wodą. Po 5-10 minutach odcedzić i pić 2 razy dziennie.

Odwar ze świeżych i suszonych owoców rokitnika

Łyżkę stołową świeżych lub suszonych owoców rokitnika należy zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i przez 20-30 minut trzymać na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Po tym czasie odwar cedzimy. Należy pić go 2 razy dziennie. Można osłodzić go miodem.

Napar z owoców rokitnika

Łyżkę stołową świeżych lub suszonych owoców rokitnika zalewamy szklanką wrzącej wody. Czekamy 10 minut i cedzimy. Należy pić 2 razy dziennie.

Przecier z owoców rokietnika

Myjemy owoce, przebieramy je i przepuszczamy przez sokowirówkę. Dodajemy do smaku cukru. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut.

Można też zalać wodą (umyte wcześniej) owoce i doprowadzić do wrzenia. Następnie przecieramy je na gorąco. Dodajemy do smaku trochę cukru.

Sok z rokitnika

Myjemy owoce rokitnika i przebieramy. Następnie zasypujemy je w proporcjach 1 kg owoców na 1 kg cukru i odstawiamy na kilka godzin, aby wydzielił się sok. Następnie doprowadzamy je do wrzenia i gotujemy 30 minut. Odcedzamy, a sam sok rozlewamy do butelek albo słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy w ciemne miejsce. Możemy go pić po rozcieńczeniu z wodą. Można dodawać do niego sok z malin i pić rozcieńczony z wodą. Taki sok można też dodawać do herbaty.

Można też, jak już pisałam wyżej, wycisnąć sok w sokowirówce. Po wyciśnięciu zlewamy do czystych butelek i pasteryzujemy przez 20 minut.

Nalewka z owoców rokitnika (wyciąg alkoholowy)

0,5 szklanki świeżych, rozgniecionych owoców rokitnika należy zalać  1,5 szklanki spirytusu spożywczego zmieszanego z 1 szklanką przegotowanej mocno ciepłej wody (temperatura ok. 60 C0) . Odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 10-14 dni i codziennie wstrząsamy. Następnie cedzimy przez sączek z waty. Można dosłodzić do smaku miodem lub cukrem. Ja preferuję miód. Zamiast cukru można dodać ksylitolu, ale może on działać na niektórych przeczyszczająco. Zażywać 1 raz dziennie łyżkę stołową.

Uwagi końcowe

Pamiętajcie, że zawsze więcej witamin, mikro i makroelementów jest najwięcej w świeżych owocach. Przechowywanie, obróbka termiczna powoduje, że coś tracimy. Rokitnik jednak ma tę zaletę, że nie ma enzymu askorbinazy, który powoduje degradację witaminy C. Dlatego też suszone owoce i przetwory z rokitnika są tak cenne. Uprzedzam też osoby, które chciałyby robić samodzielnie przetwory ze świeżych owoców rokitnika, że zbieranie ich z krzewu jest dość kłopotliwe. W sklepach znajdziecie bardzo dużo produktów z rokitnika. Są one gotowe i jeśli są dobrej jakości, to ich kupno w sklepie jest dobrym rozwiązaniem. Spytacie jak rozpoznać dobrą jakość? Warto czytać etykiety (konserwanty, dodatki itp.), szukać sprawdzonych producentów, którzy gwarantują odpowiednie standardy.

Rokitnik zwyczajny jest rośliną, którą warto stosować w profilaktyce i leczeniu wielu chorób oraz w kosmetyce. W przyrodzie trudno o inne źródło tak wielu substancji, które mają zbawienny wpływ na nasze organizmy.

 

Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.

Zobacz także

Znane, lubiane ale rzadko wykorzystywane… stokrotki

Rzep, do którego warto się przyczepić

Chwast, który leczy i pielęgnuje

Mniszek lekarski lekarstwo, które wszędzie rośnie

GIF wycofuje serię leku na przeziębienie

Wycofany popularny lek- decyzja GIF

Wycofane leki – Decyzje GIF w sprawie wadliwych serii

Trzy popularne wycofane leki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Czytaj więcej