Ziemniaki powszednie

Ziemniaki

Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.

ziemniaki

Ziemniak (Solanum tuberosum L.) jest niedocenianym warzywem. W dzisiejszych trendach zdrowego żywienia często pomijanym. Chyba nie mieści się w dzisiejszej modzie. A szkoda! Przeglądałam różne diety odchudzające i w nich nie ma miejsca na pospolitą „pyrę”. Stosujemy ryż, bataty, topinambur …. i dobrze, ale ziemniaki nie są złe. Ilość kalorii ugotowanego ziemniaka to ok. 80 kcal/ 100 g., a pieczonego – tylko 60 kcal/100 g. I są one lekkostrawne.

Ziemniaki

Co zawierają ziemniaki?

Ma wiele składników odżywczych. Głównym jest skrobia, która po ugotowaniu jest całkowicie trawiona. Następnie zawiera aż 2% białka, porównywalnego z białkiem soi i jest bogaty w aminokwasy, których nie syntetyzujemy tj. leucyna, lizyna, fenyloalanina, treonina. W ziemniakach są też cukry. Dwa procent błonnika też jest ważne dla naszych jelit. I najważniejsze – ziemniaki zawierają witaminę C i polifenole, które są zmiataczami wolnych rodników. Przekłada się to na antynowotworowe działanie tej rośliny.To niedrogie warzywo jest też skarbnicą składników mineralnych takich jak: potas, wapń i magnez. To dzięki nim ziemniaki przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu przez mięso, ryby i wyroby zbożowe.  Bulwy ziemniaka zawierają też fosfor, jod, żelazo, miedź i cynk.

Kliknij poniżej "Lubię to", dzięki temu będziesz informowany o nowościach na blogu.

Dieta ziemniaczana?

Najwięcej składników w ziemniaku znajduje się pod skórką (jak w jabłku), więc najzdrowsze są cienko obierane, lub myte i podawane ze skórką. Jeśli je gotujemy, to w małej ilości wody. Jeśli je kroimy, to tak żeby przekrojona powierzchnia była jak najmniejsza. Ze względu na małą zawartość w ziemniakach tłuszczów, nie magazynują one dużej ilości metali ciężkich, nawozów i pestycydów. Okazuje się, że zawartość składników odżywczych w ziemniakach jest taka, że gdybyśmy byli skazani przez jakiś czas na wyłączne ich jedzenie, to nie miałoby to negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Wygląda na to, że  twórcy filmu „Marsjanin”, którego główny bohater uniknął śmierci głodowej na  Czerwonej Planecie dzięki uprawianym przez siebie ziemniakom, przedstawili zupełnie realną sytuację.To nie była fantazja!  ziemniaki
Dieta składająca się z samych ziemniaków nie byłaby tucząca. Tylko łączenie ich z tłuszczami, zawiesistymi sosami powoduje, że posiłek staje się bardzo kaloryczny. To samo dotyczy frytek. Problemem nie są ziemniaki tylko łączenie ich z tłuszczami.
Dla mnie to jest odkrycie! Będę stosowała w mojej zdrowej diecie ziemniaki z wody, lub pieczone w piekarniku (z rozmarynem).

Ziemniaki lekarstwem?

Ziemniaki mają również znaczenie lecznicze. Starte na papkę surowe ziemniaki mogą służyć do okładania nimi zwichnięć, obrzęków. Leczy ona również stany zapalne stawów, skóry oraz może być używana jako środek przeciwbólowy w schorzeniach reumatycznych.
Kąpiel w krochmalu pomaga na problemy skórne, wysypki, swędzenie, łuszczycę. Można go zrobić zalewając 1/2 kg mąki ziemniaczanej dwoma litrami zimnej wody i po rozmieszaniu, aby nie było grudek, dolać do wanny z wodą do kąpieli. Jeśli dokucza nam łuszczyca możemy dodać do tej kąpieli napar z mięty, kwiatu bzu czarnego, bukwicy i korzenia łopianu.

Mając na uwadze te wszystkie walory ziemniaka, powinniśmy jednak pamiętać, szczególnie u schyłku zimy i wczesną wiosną, że powinniśmy bardzo uważać, bo „stare”, zzieleniałe, kiełkujące bulwy są mniej zdrowe, a jedzone w dużych ilościach mogą być wręcz trujące. Trzeba je wtedy grubiej obierać i głęboko drążyć „oczka”. Najlepiej poczekać wtedy, aż urosną młode, bardzo zdrowe i i pyszne ziemniaczki.

Nie bójmy się stosować  w naszej kuchni tego najbardziej popularnego warzywa, które jest podstawowym  w dietach dla osób chorych na serce, nerki, wrzody żołądka, alergie pokarmowe.

Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.

Zobacz także

Niesamowity czosnek

Dobry miód?

Len zwyczajny – niepozorna roślina o wielkich możliwościach

Cebula-warzywo, które leczy i pielęgnuje

Znane, lubiane ale rzadko wykorzystywane… stokrotki

Rzep, do którego warto się przyczepić

Chwast, który leczy i pielęgnuje

Mniszek lekarski lekarstwo, które wszędzie rośnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Czytaj więcej