Zioła na trawienie

Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.

Zbliżają się Święta Wielkanocne. Będziemy je spędzać najczęściej w gronie rodzinnym przy suto zastawionym stole. Przygotowujemy na ten czas potrawy tradycyjne oraz takie, które pozwolą nam poświęcić więcej czasu na rozmowy z bliskimi i nie krzątać się wtedy w kuchni. Jest to też czas, kiedy sięgamy po te smakowite potrawy w ilościach większych niż na co dzień. Może to rodzić pewne kłopoty dla naszego układu trawiennego. Powinniśmy go w tych dniach wspomóc stosując zioła na trawienie, które mogą zapobiec pewnym dolegliwościom lub usunąć już zaistniałe.

Przyprawy

Zioła poprawiające trawienie często stosujemy jako przyprawy, np. do tradycyjnego żurku i białego barszczu – dodajemy majeranek, do bigosu – kminek, jałowiec i również majeranek, do pasztetów – cebulę, czosnek, majeranek, kolendrę, gałkę muszkatołową. Zioła te możemy dodawać do wszystkich potraw mięsnych zależnie od naszych preferencji smakowych.

Kliknij poniżej "Lubię to", dzięki temu będziesz informowany o nowościach na blogu.

Zioła na trawienie – napary i herbatki

Są też zioła na trawienie poprawiające nasze samopoczucie po przejedzeniu, gdy mamy wzdęcia, które stosujemy w formie naparów, herbatek. W takiej sytuacji pomoże nam mięta, dziurawiec (nie możemy w przypadku jego zażywania korzystać z kąpieli słonecznych), koper włoski, ostropest, kocanka piaskowa, mniszek zwyczajny (lekarski).

Gotowe przepisy

W stanach zapalnych i nieżytach żołądka, niestrawności warto sięgnąć po siemię lniane. Możemy sporządzić wyciąg zimny z łyżki pogniecionych nasion lnu zalewając je połową szklanki przegotowanej wody i odstawiając na noc. Rano wypijamy to na czczo i nastawiamy następną porcję do wypicia wieczorem.
Jeśli przytrafi się nam biegunka sięgamy po napar z mieszanki z następujących ziół: wysuszone owoce borówki czernicy (1 łyżka), wysuszone i rozdrobnione kłącze pięciornika (1 płaska łyżeczka), wysuszone i rozdrobnione liście mięty. Te składniki zalewamy gorącą wodą (1 szklanka), podgrzewamy przez 15 min. nie dopuszczając do wrzenia. Pijemy ten napar po ostudzeniu po ½ szklanki 3 razy dziennie.
Dzieciom w takim przypadku możemy podać napar z liści poziomki lub owoców borówki czernicy. Jeśli mamy w naszej spiżarni przetwory z jagód (soki, konfitury) to z pewnością naszym pociechom będzie to jeszcze bardzo smakowało.

Zapraszam do obejrzenia materiału o działaniu ziół na trawienie.

Udostępnij artykuł, dzięki temu przeczyta go więcej osób.

Zobacz także

Znane, lubiane ale rzadko wykorzystywane… stokrotki

Rzep, do którego warto się przyczepić

Chwast, który leczy i pielęgnuje

Mniszek lekarski lekarstwo, które wszędzie rośnie

GIF wycofuje serię leku na przeziębienie

Wycofany popularny lek- decyzja GIF

Wycofane leki – Decyzje GIF w sprawie wadliwych serii

Trzy popularne wycofane leki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Czytaj więcej